KLOKKENROOF - Kamp44

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De Klokkenroof in Putte:
Reeds in 1940 werd door de Duitsers een telling gehouden van alle klokken in kerken en kapellen van bezet België. Dit onder het mom van 'algemene inventarisatie'. De echte reden was om - in geval van nood - de klokken snel te kunnen opeisen en omsmelten voor hun oorlogsindustrie.

Einde 1942, begin 1943 brachten de geallieerde bombardementen de eerste schade toe aan het Duitse Rijk en kort daarna startten de Duitsers met inbeslagname van klokken in de bezette gebieden.

Al snel maakten de Putse verzetstrijders plannen om de klokken te verbergen voor de Duitsers. Maar voorlopig bleef het bij plannen, want zonder het juiste materiaal was er geen beginnen aan: de kleinste klok woog 750 kg en de grootste bijna 1 ton.
In de nacht van 10 op 11 september 1943 kwam het Putse verzet in actie en slaagde erin de klokken naar beneden te brengen en te verstoppen. Toen de Duitsers de volgende dag langskwamen voor inbeslagname van de klokken, bleken er enkel nog wat kraaien in de kerktoren.

Er volgde meteen een grootscheepse zoektocht, maar de klokken waren spoorloos. Echter verschillende verzetsleden werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Zij betaalden een zware tol voor hun moedige actie...

Op 10 september 2008 organiseerde
Vriendenkring WO II-verzamelaars Putte
in de Sint-Niklaaskerk te Putte.
65 jaar herdenking in 2008

  • speelduur 50 minuten
  • inleiding door burgemeester Peter Gysbrechts
  • getuigenissen van overlevende partizanen
  • reconstructie van het verhaal door Vriendenkring WO II- verzamelaars Putte

Prijs: 15 euro   bestel hier
 
© 2008 - 2018 Kamp44.be
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu